Kaçak altın ele geçirme rekoru kırdı

Kaçak Altın Ticareti Kota Sorununu Büyütüyor

Altın ithalatına konulan kotalar, kaçak altın ticaretini arttırıyor. Sektördeki temsilciler, uluslararası altın fiyatlarının yüksek olması ve denetimlerin yetersiz olması nedeniyle kaçakçılığın ciddi boyutlara ulaştığını belirtiyor.

10 Ayda 2,5 Milyar TL Değerinde Kaçak Altın Ele Geçirildi

Borsa İstanbul’un verilerine göre, 2022’de 264 ton, 2023’te ise 318 ton altın ithal edildi. Ancak yüksek ithalatın ülkenin cari dengesine olumsuz etkisi olduğundan, geçen yıl ithalata 12 tonluk kota getirildi. Bu adım, 2023’ün ocak-ekim döneminde 2 milyar 523 milyon TL değerinde kaçak altının ele geçirilmesine yol açtı. Öte yandan, 2015-2023 yılları arasında sadece 1 milyar 465 milyon TL değerinde kaçak altın ele geçirilmişti.

Kaçak Altın Ticareti Maliyetleri Artırıyor

Altın Sanayi ve İşadamları Derneği Başkanı Mehmet Atayık, kota uygulamasının uluslararası piyasalarda kilogram başına 4-5 bin dolarlık fiyat farkı yarattığını belirtti. Atayık, kota uygulamasının üreticiyi ve ihracatçıyı olumsuz etkilediğini ve kaçakçılığı teşvik ettiğini ifade etti. Ayrıca, düşük ayar ve kalitesiz rafine işlemleri sebebiyle kaçak altının üretim maliyetlerini artırdığını dile getirdi.

Vatandaşı Zarara Uğratan Fiyat Farkı

Takı Üreticileri ve İhracatçıları Derneği Başkanı Mustafa Kamar, artan ithalat talebinin fiyat farkını büyüttüğünü belirtti. Kamar, bugün bir Ata Lira’nın fiyatının 19 bin 500 TL olması gerekirken, vatandaşın 20 bin 500 TL’ye aldığını söyledi. Bu farkın kaçakçılara gittiğini dile getiren Kamar, yıllık 4 milyar dolar değerinde kaçak altın ticaretine dikkat çekti. Bu durumun halkın cebinden kaçakçılara kaynak aktardığına işaret etti.

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top